Homo Occidentalis Narcissus; winning hearts and minds

Als je maar lang genoeg in aanraking bent met een andere cultuur (of dat nou is door bezetting of globalisering) neem je vanzelf aspecten van die cultuur (taal, smaak, waarden) over. Zo hoef je je als toerist in India, Egypte of Kenia geen zorgen te maken als je geen Hindi, Arabisch, of Swahili spreekt; de meesten spreken Engels. Maar wat als deze cultuur in de jouwe ongewenst aanwezig is, en spanningen veroorzaakt tussen jouw waarden en die van de andere cultuur? In tal van niet-westerse landen worden McDonalds en Coca-Cola als mascottes van de (westerse) globalisering gezien, en staat het westen als geheel (m.n. de VS) welliswaar symbool voor vrijheid en rijkdom, maar vooral ook voor decadentie, individualisme, goddeloosheid, en arrogantie.

Ik had het al eerder over de homo sapiens als “Kroon op de Schepping”, en de humanistische arrogantie die hier vanuit gaat. Bij nader inzien geldt dat m.n. voor de homo occidentalis (of misschien zelfs de homo italianis). Wij leren dat alle landen buiten Europa ontdekt zijn door Europeanen. Zo zou Marco Polo (Italiaan) China ontdekt hebben, en Columbus (Italiaan) Amerika; of waren het nou de Vikingen? Nou ja, dat doet er ook niet toe: dat waren ook Europeanen. Nog afgezien van de theorie dat een Chinese admiraal Amerika al ontdekte in 1421 (71 jaar vóór Columbus), vergeten we gemakshalve dat er op dat moment al mensen woonden die afstammen van Aziaten, en die het al tussen de 12 en 16 duizend jaar eerder ontdekt hadden. Een paar jaar geleden las ik een stukje in de krant dat kopte: “Onderzoekers ontdekken reuzenpaddestoel in regenwoud van Chiapas”. Verder lezen wees uit dat deze manshoge paddestoel gevonden was door de lokale bevolking, Maya-indianen, maar blijkbaar konden zij de eer van de “ontdekking” niet opstrijken. Nu zijn ze er in die regio wel gewend dat westerse onderzoekers er met hun intellectueel eigendom vandoor gaan, maar toch…

Verder blijft het raar dat wij spaghetti als typisch Italiaans beschouwen, en nee, het was geen Europeaan genaamd Marco Polo die het mee bracht uit het “door hem ontdekte China” (en ja, waar inderdaad al Chinezen woonden): de Arabieren hadden pasta al 600 jaar eerder geïntroduceerd op Sicilië (dank aan de islam). En de pomodori (tomaat), die de belangrijkste ingredient in veel pasta-sauzen vormt, komt uit Zuid-Amerika (evenals de aardappel). En hoewel Misr (of Masr) de officiële naam (van Semitische oorsprong) van het land is, noemen wij het steevast Egypte (van het Grieks en Latijn afkomstig). Of kent u deze nog: A2+B2=C2?; dit theorem kent een lange geschiedenis, maar is voor het eerst zo opgeschreven in India, en vervolgens geëxporteerd naar Italië (toen Griekenland), waar Pythagoras (Italiaan) deze stelling voorzag van zijn stempel van goedkeuren. En wat te denken van de verwondering van een christelijke vrouw die ik laatst sprak over het feit dat de asielzoekers waar ze mee werkt allemaal al met mes en vork konden eten voordat ze naar Nederland kwamen…

Knap toch? Hoe “het westen” alle ontdekkingen weet te claimen, en de indruk weet te wekken dat beschaving en vooruitgang zonder ons niet mogelijk zou zijn. En inderdaad, beschaving en vooruitgang zijn in westerse optiek vaak synoniem. Terwijl sommige (primitieve) culturen nog geloven in afgoden en in contact met de natuur staan (wat we heel mooi vinden), en andere (minder primitieve maar des te barbaarsere) stammen nog aan vrouwenbesnijdenis of het afhakken van handen doen, zien we onszelf, als beschaafde voorhoede, reeds gearriveerd in de voorste wagon richting toekomst, uitverkoren om de rest van de mensheid het pad te wijzen. M.a.w: de tijd is linear, en vooruitgang is onvermijdelijk, dus uiteindelijk zullen wij (en dan m.n. de VS, de absolute koplopers) de stumpers moeten helpen om ook daar (hier) te geraken. Dit doen we door ontwikkelingshulp te bieden, afzetmarkten voor onze producten te creeëren, en zo nodig door een land te bezetten. In het 1e geval leren we de de ander hoe te (over)leven en een goede samenleving in te richten, in het 2e geval brengen we onze producten en bijbehorende life-style aan de man, en in het 3e geval doen we het 1e onder dwang, zodat we daarna het 2e kunnen doen. In alle gevallen is er sprake van het exporteren van onze cultuur.

“Why do they hate us?” vroegen de Amerikanen zich af na 9/11. “Waarom mogen ze ons niet?” beginnen nu ook de Nederlanders, die de afgelopen jaren bezig zijn geweest om de Afghanen op te voeden, zich af te vragen. Misschien mogen ze ons niet omdat ze ons zien als arrogante en goddeloze atheïsten in militaire outfits en met wapens, die hen komen bijspijkeren over mensenrechten en democratie, en hen vertellen hoe hun achterlijke en bij wijlen barbaarse religie daarmee niet in overeenstemming is.

Stel dat er over 30 jaar in veel Nederlandse restaurants hondenvlees op het menu staat, en er met stokjes gegeten wordt, om tegemoet te komen aan de vraag van Chinese toeristen, zakenlieden en ontwikkelingswerkers. En dat we nog wel een traditioneel oud-en-nieuw vieren, maar dat het nieuwe jaar offiecieel ingaat op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december (tussen 21 januari en 20 februari), om beter aan te sluiten bij de Chinese kalender. En dat belangrijke wegen en gebouwen ook in het Chinees staan aangegeven. En dat opstandige (als nationalistische en extreem-rechts gekwalificeerde) Nederlanders als mogelijke terroristen preventief worden opgepakt? Hoe zouden wij daar tegenover staan?

Het is common practice in tal van ex-koloniën over heel de wereld; waaronder enkele islamitische landen. En het is de islamitische wereld al sinds de run op de olie, wat zeg ik, al sinds de kruistochten, een doorn in het oog hoe wij daar westerse miliairen en westerse goddeloosheid naar toe exporteren. Dus wat verwachten we van de Afghaanse bevolking? Begrip, enthousiame? En als we dat niet krijgen, wat denken we daar dan, zonder steun en begrip vanuit de bevolking, te bewerkstelligen? De Taliban eruit? Dat zijn Afghanen, waar moeteen die dan heen?

China in Africa

Advertisements

One Response to “Homo Occidentalis Narcissus; winning hearts and minds”

  1. Mirrormundo Says:

    ga naar de INHOUDSOPGAVE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: